Προθεσμίες για άδεια χρήσης νερού (γεωτρήσεις, πηγάδια) και αγροτικού ρεύματος

 

Νόμος 4280/2014 

"Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών. Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις"

Φωτοβολταϊκά: παλαιές-νέες αιτήσεις για μεγάλα πάρκα συνολικής ισχύος 1GW

Φωτοβολταϊκά: παλαιές-νέες αιτήσεις για μεγάλα πάρκα συνολικής ισχύος 1GW

Καταχώρηση 2014/10/06

αδειοδότηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων

Άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά διεκδικούν επενδυτές μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος ενός Γιγαβάτ, σε μια περίοδο που η επενδυτική δραστηριότητα στην ηλιακή ενέργεια έχει “παγώσει”.

Πρόκειται για επενδυτές που είχαν αιτηθεί άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ πριν από τον Αύγουστο του 2012, αλλά έκτοτε η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή νέων επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά.

Οι επενδυτές αυτοί που αντιστοιχούν σε 270 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος της τάξης του ενός Γιγαβάτ επανήλθαν και ζητούν επικαιροποίηση των στοιχείων και των φακέλων τους. Η σχετική προθεσμία έληγε στις 12 Σεπτεμβρίου και η άρση αναστολής προβλεπόταν από τον νόμο 4254/14 (new deal).

Συνολικά, οι αιτήσεις αδειοδότησης παραγωγής που πάγωσαν από την αναστολή του Αυγούστου του 2012 ανέρχονταν σε 4 Γιγαβάτ. Όσες δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους, περίπου 3 Γιγαβάτ, ως την καταληκτική ημερομηνία, έχουν απορριφθεί.

—Τι ταρίφες διεκδικούν

Όπως μεταδίδει το energypress, οι επενδυτές που επανήλθαν στην πλειονότητά τους κατέθεσαν φακέλους για μεγάλα πάρκα ισχύος άνω του ενός Μεγαβάτ. Μάλιστα, κατέθεσαν στοιχεία με τα οποία υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις τους είναι βιώσιμες.

Ωστόσο παρότι οι ισχύουσες εγγυημένες τιμές των 90 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες, αυτές των 60-65 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα που θα ισχύσουν από το 2015 θεωρείται ότι δεν μπορούν να δώσουν οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφράζεται ως παρακαταθήκη για μελλοντικές αλλαγές στο ρυθμιστικό και θεσμικό πλαίσιο. Εκτιμάται δηλαδή ότι οι μεγάλοι επενδυτές προτιμούν να λάβουν την άδεια (παρότι το να την διατηρούν θα τους κοστίζει πλέον περί τα 1000 ευρώ ανά Μεγαβάτ το χρόνο) και να εκτιμήσουν στη συνέχεια αν θα την χρησιμοποιήσουν με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν.

Αν για παράδειγμα γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΕΦ για διατήρηση και το 2015 της ταρίφας των 90 ευρώ ανά MWh, κάθε επενδυτής από αυτούς που τώρα ανανεώνουν το παλαιό αίτημά τους και θα πάρουν άδεια παραγωγής, θα μπορεί να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου του.

Υπενθυμίζεται ότι έχει τεθεί πλαφόν νέας ισχύος στα φωτοβολταϊκά, ύψους 200 Μεγαβάτ ετησίως. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι από το ένα Γιγαβάτ που ενεργοποίησε τις παλαιές αιτήσεις αδειοδότησης μόλις το 20% της ισχύος θα προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης με βιώσιμη ταρίφα (90Euro/MW) εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΕΦ για ετήσια παράταση.

Η αξιολόγηση των φακέλων από τη ΡΑΕ θα γίνει με γνώμονα την παλαιότητα κατάθεσης της αρχικής αίτησης αδειοδότησης. Τα έργα που θα λάβουν άδεια παραγωγής θα πρέπει στη συνέχεια να προσέλθουν στον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ για να λάβουν όρους σύνδεσης με το δίκτυο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΡΑΕ η λήψη άδειας παραγωγής ούτε σε κατοχύρωση εγγυημένης τιμής ούτε σε δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μεταφράζεται.


—Μικρή ανάκαμψη στις αιτήσεις για έργα ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών

Εντωμεταξύ ανάκαμψη στις αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ καταγράφηκε στον κύκλο Σεπτεμβρίου όταν κατατέθηκαν αιτήσεις για συνολική ισχύ 153,4 Μεγαβάτ. Ξεχωρίζει βέβαια η αίτηση για έργο 139,6 Μεγαβάτ που σχεδιάζει να υλοποιήσει στην Εύβοια η εταιρεία Enerfarm.

Από το σύνολο της ισχύος τα 141 Μεγαβάτ, ή ποσοστό 92%, αφορά σε αιολικά πάρκα, 0,2 MW σε ένα μικρό υδροηλεκτρικό, 8 Μεγαβάτ σε ένα έργο Συμπαραγωγής και ένα έργο 3,6 Μεγαβάτ αφορά σε υβριδικό πάρκο (αιολικό-υδροηλεκτρικό) στην Κάλυμνο.

Από την άλλη πλευρά, τα φωτοβολταϊκά είναι “παγωμένα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα μικρά έργα ισχύος κάτω του ενός Μεγαβάτ, για τα οποία δεν απαιτείται άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, αλλά μόνο όροι σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση για ενεργοποίση παλαιών αιτημάτων, που συνολικά ανέρχονται σε 12.000, καθώς θεωρείται ότι αυτά τα συστήματα δεν είναι βιώσιμα με τις ισχύουσες ταρίφες.

Άλλωστε το 2014 έχουμε σχεδόν μηδενικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, λιγότερα από 10 MW.

 

Πηγή: econews